Chodźmy na piknik!
WARMIŃSKA AURA SPRZYJA PLENEROWEMU CELEBROWANIU ŻYCIA
Jean Iris Murdoch, pisarka i filozofka, mawiała: „Jedną z tajemnic szczęśliwego życia są nieustanne maleńkie uczty”, więc czemu by nie rozłożyć koca na trawie i z rozwianym włosem nie celebrować posiłku w promieniach słońca? Piękno naszych terenów zaprasza. Wystarczy tylko chcieć.
Przez okres zimowy dogadzaliśmy sobie daniami na wynos, gotując w domu i jedząc w pieleszach przy kolejnym sezonie ulubionego serialu. Lecz wiosna i lato to czas przebudzenia natury i nas samych. To czas na rozpoczęcie sezonu ‘plenerowego celebrowania życia’. Stęsknieni za możliwością towarzyskich spotkań w restauracjach, możemy spakować kosze pełne kolorowych, wartościowych, smacznych posiłków i ruszyć na piknik.
Przygotowałam dla Was propozycje lekkich przekąsek bazujących na owocach, które dostarczą Wam wiosennej energii i nie będziecie mieli problemu z zapakowaniem ich do rowerowego kosza, torby piknikowej czy plecaka.
Do zobaczenia na kulinarnym celebrowaniu letnich chwil.
Zdjęcia, przepisy i tekst: Magdalena Siedlecka „Słodka”
czyli miska mocy, szczęścia
200g jogurtu greckiego
łyżka nasion chia
garść malin
garść borówek
1/3 gruszki
kilka ciemnych winogron
garść pistacji
3 listki świeżej mięty
skórka z 1/3 limonki
opcjonalnie: szczypta suszonych płatków bławatka
Połóż listki mięty na dłoni i klaśnij by wydobyć jak najwięcej aromatu. Posiekaj ją. Zetrzyj sparzoną skórkę z limonki i dodaj do jogurtu greckiego wraz z nasionami chia oraz miętą. Wymieszaj i przełóż do pojemnika z opcją zamknięcia. Umyte owoce pokrój lub dodaj w całości do jogurtu. Posiekaj pistacje i posyp swój bowl.
(składniki na trzy małe słoiczki)
200g naturalnego soku z malin
2 płaskie łyżeczki żelatyny
200g musu truskawkowego
granola
maliny
Przygotuj dwie małe miseczki. Do każdej wsyp po łyżeczce żelatyny i dodaj łyżkę wody. Wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Rozpuść zawartość każdej z nich – jedną dodaj do soku z malin, drugą do musu truskawkowego (zblendowanych wcześniej truskawek). Rozlej sok malinowy do słoiczków i wstaw do lodówki na min. godzinę. Możesz umieścić je pod kątem by zyskać miły dla oka efekt wizualny.
Gdy pierwsza warstwa stężeje dodaj mus truskawkowy i powtórz czynność chłodzenia.
Aby dodać chrupiący efekt do każdego słoiczka wsyp trochę ulubionej granoli lub udekoruj świeżymi malinami.
energetyczny koktajl z afrodyzjakiem
200g pulpy z mango
duży banan
wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i z ½ cytryny
2 łyżeczki sproszkowanego korzenia maca
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do butelki z zakrętką. Aby podkręcić smak włóż do lodówki na godzinę.
WODA SMAKOWA
dla lepszego nawodnienia
1l wody
5 plastrów ogórka świeżego
pół limonki
gałązka mięty
z wykształcenia dziennikarka, z pasji cukiernik – na co dzień przeplata obie role;
uczestniczka telewizyjnego programu „Bake Off – Ale Ciacho”
Prowadzi wypieczone życie osładzając innym ważne momenty i smakując chwile. Przyświeca jej filozofia świadomego jedzenia, wybierania produktów, kulinarnego zdrowego hedonizmu i życiowej uważności.
Na swoim Instagramie @magdalenasiedlecka dzieli się autorskimi przepisami, cukierniczymi patentami, zdrowymi zamiennikami oraz pokazuje słodki świat od kuchni.